Pilates reformer-είναι τόσο αποτελεσματικό όσο λένε;

 Το πολύ συζητημένο όργανος γυμναστικής του πιλάτες πού νομίζουν όλοι ότι είναι κάτι καινούργιο αλλά στην πραγματικότητα είναι αρκετά παλιό όπου σύμφωνα με τη βιβλιογραφία που διάβασα είναι 100 χρονών.

Τα είδη του reformer είναι πολλά: σπαστό σταθερό,αξεσουάρ, tower, ψηλά (σε ύψος εννοώ), πιο φαρδιά ή πιο ψηλά για ψηλούς ή μεγαλόσωμους ανθρώπους, διαλέχτε και πάρτε! 

Έτσι για την ιστορία...

Και την ιστορία λοιπόν ο joseph pilates το δημιούργησε το εφεύρε κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο!!!

Κατά τη διάρκεια του πολέμου όταν ήταν κρατούμενος  προσπαθούσε να προετοιμάσει την ιδέα του για τα pilates  κρεβάτια, μόλις αποφυλακίστηκε είχε την ευκαιρία να εργαστεί ως νοσοκόμος έτσι του δόθηκε η ευκαιρία να πειραματιστεί στα νοσοκομειακά κρεβάτια με τους ασθενείς και τα ελατήρια από τα κρεβάτια τους ώστε να κάνουνε άσκηση χωρίς να σηκώνω από το κρεβάτι με τη χρήση των αλατηρίων.


Η ώρα της δοκιμής....

Έτσι και λοιπόν και εγώ με μια συνάδερφo,στη θέση ως εκπαιδευόμενοι δοκίμασα το πιλάτες reformer. 

Παρατήρησα ότι είναι μία άσκηση η οποία δεν σου γυμνάζει μόνο τους μηρούς,την κοιλιά  αλλά και την πλάτη  και τα χέρια.

Ξεκινάει με αναπνοές προγράμματα δύναμης και φυσικά ευλυγισία.

Είναι μία μέθοδος κατά την οποία δεν ιδρώνεις και δεν ανεβαίνει ο καρδιακός παλμός.

Η ένταση αυξάνεται όπως σε όλες τις αθλητικές δραστηριότητες ανάλογα με το επίπεδό σου,τα ελατήρια τοποθετούνται είτε στα κόκκινα,στα πράσινα είτε στα μπλε ανάλογα με τη δυσκολία.

Το ίδιο και οι ασκήσεις μπορούν να έχουνε διάρκεια ή ένταση ανάλογα με το επίπεδό σου.

Ουσιαστικά ό,τι άσκηση μπορείς να κάνεις στο έδαφος με λάστιχα ή με βαράκια,μπορείς να τα κάνεις πάνω στο κρεβάτι με τη χρήση μόνον αυτού και το βάρος του σώματος σου.

Πού βοηθάει τελικά; 

Βοηθάει σε όσους έχουν σίγουρα πρόβλημα με τον αυχένα τους καθώς ο αυχένας σε μεγαλύτερη βάση βρίσκεται τοποθετημένο στο πάτωμα.

Σε όσους έχουν πρόβλημα με τη μέση τους! 

(Στο σημείο αυτό να ξαναπώ ότι όπως όλα τα προγράμματα άσκησης έτσι και εδώ προσαρμόζεται στην κατηγορία ατόμων που αναφέρεται,τι εννοώ: μπορεί να είναι εύκολο αλλά και δύσκολο ταυτόχρονα, η ένταση δηλαδή αυξάνεται ανάλογα με τη βελτίωση το ασκούμενου.) Πάμε παρακάτω...





Σε όσους θέλουν υποβοήθεια λόγω του βάρους τους, διότι τα λάστιχα που υπάρχουνε στο κρεβάτι σε βοηθούν πιο εύκολα να ολοκληρώσεις μία άσκηση την οποία θα μπορούσε να την κάνεις εύκολα στο πιλάτες ματ. 

Και η αρχάριοι στην άσκηση είναι μία κατηγορία ασκουμένο που θα τους βοηθήσει το reformer.

Να κάνω μόνο reformer!;

Εγώ σαν γυμνάστρια δεν θα το πρότεινα μόνο σαν ένα μέθοδος άσκησης αλλά ως συμπληρωματική με πιλάτες ματ  και κάποιο αερόβιο πρόγραμμα.

Τι θα με δυσκολέψει περισσότερο;

Ή δυσκολία του θα έλεγα ότι ήτανε ο συγχρονισμός του σώματος πάνω στο κρεβάτι η σωστή ώστε το κρεβατιού, η συντήρηση του σώματος στο σωστό επίπεδο και σωστή τοποθέτηση της εισπνοής και της εκπνοής κατά την άσκηση. 

Μη φοβάσαι όμως όλα είναι θέμα εκπαίδευσης, εμένα η εκπαιδεύτρια μου,που στην προκειμένη περίπτωση ήταν η Κατερίνα ήτανε άψογη σε όλες τις συμβουλές τις οποίες μου έδινε, έτσι μπόρεσα να απολαύσω το μάθημα χωρίς άγχος ότι κάτι δεν καταφέρνω καλά!!!( Πολύ βασικό ο εκπαιδευτής σου να σου δίνει και κίνητρα)

Και από τραυματισμούς;

Σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να τραυματιστείς και ίσως κατά τη διάρκεια της άσκησης δεν αισθάνεσαι έντονη κόπωση. 

 Είναι ένας ήρεμος τρόπος άσκησης που σίγουρα θα φύγεις με ενέργεια,ηρεμία και απαλλαγή από το άγχος και το στρες, αυτό συμβαίνει λόγω των συχνών και ελεγχόμενων αναπνοών που παίρνεις κατά διάρκεια του μαθήματος καθώς και την ηρεμία που σου περνάει εκπαιδευτής κατά τη διάρκεια του μαθήματος διότι ακολουθείς ήρεμες και αργές ασκήσεις δίχως ένταση κατανοώντας κάθε κίνηση που κάνει το σώμα σου!

Όπως και να χει αν ψάχνεις μία νέα σε παρένθεση μέθοδο άσκηση να συμπληρώσεις το πρόγραμμά σου ή να ξεκινήσεις μπορεί το Pilates reformer είναι για σένα...!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μπάρες με μπανάνα 🍌